Economische factoren en ontwikkelingen

 

Economische ontwikkelingen

Werkgelegenheid groeit gematigd; werkloosheid daalt langzaam

Na drie achtereenvolgende jaren waarin de werkgelegenheid afnam, wordt voor 2015 een groei van het aantal werkzame personen voorzien van 0,8% (Grafiek 4). Naar verwachting groeit de werkgelegenheid in 2016 en 2017 gematigder, te weten met circa 0,5% per jaar. Bedrijven zitten in de herstelfase met overcapaciteit, waardoor het even duurt voordat nieuwe medewerkers worden aangetrokken. De werkgelegenheid bij de overheid krimpt nog, terwijl de banengroei tot nu toe plaatsvindt in de zakelijke dienstverlening.

(DNB, 2015) 

 

Huidige arbeidsmarkt

De Nederlandse economie bevindt zich in een inhaalfase. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) komt in 2015 uit op 1,9%. Na een krimp met 0,5% in 2013 en voorzichtig herstel met 1% vorig jaar, is de recessie van 2011-2013 nu duidelijk achter de rug. Dit komt door de verbetering van het economisch sentiment. Hierdoor groeien de binnenlandse bestedingen van huishoudens en bedrijven. Het economisch sentiment was namelijk erg laag, maar is inmiddels hoger dan het gemiddelde.

(DNB, 2015) 

 

Arbeidsmarktontwikkelingen

De belangrijkste arbeidsmarktontwikkelingen zijn als volgt:

  • Dit en volgend jaar hertstelt de Nederlandse economie verder. Er zijn minder aanvragen voor ontslag en ook het aantal faillissementen neemt af. Bovendien groeit de aantal vacatures;
  • Voor het eerst in drie jaar groeit in 2015 de vraag naar arbeid. Dit komt door het economisch herstel. Het aantal banen neemt in 2015 toe met 38.000 en in 2016 met 54.000. Helaas is hierdoor het banenverlies nog lang niet goed gemaak.t Door de economische recessie nam het aantal werknemers in totaal af met 300.000 banen;
  • Het aantal vacatures reageert snel op economische omslagen. Toch blijft het aantal lager dan voor de crisis;
  • Er wordt verwacht dat het aantal WW-uitkering gaat dalen met 20.000 duizend per jaar. Dit komt doordat de toename van het aantal banen groter is dan de toename van de beroepsbevolking.

Vraag

 

Is er in de toekomst vraag naar mensen die met de studie toegepaste psychologie zijn afgestudeerd?

 Zoals je het gezien is dat je breed wordt opgeleid als je de studie toegepaste psychologie kiest. De banen die je kan uitvoeren zijn heel algemeen en niet specifiek gericht. Hiermee bedoel ik dat er niet een specifieke baan toegepaste psycholoog bestaat maar dat er juist een heel breed werkveld is. Dit houdt ook in dat niet alleen mensen die toegepaste psychologie studeren deze beroepen kunnen uitvoeren maar ook mensen die andere studies hebben gedaan.  Zo zijn onder ander de opleidingen speciaal pedagogisch hulpverlener, maatschappelijk medewerker en dienstverlening en human resource management ook geschikt om deze beroepen uit te voeren.

Met de opleiding toegepaste psychologie kun je dus veel kanten op.

Uit landelijk onderzoek onder alumni Toegepaste Psychologie komt naar voren dat 80% na afstuderen een baan vindt of doorstudeert. De komende jaren raken organisaties steeds meer vertrouwd met wat toegepast psychologen voor de samenleving kunnen betekenen. Dan blijken onze afstudeerders wellicht nog breder inzetbaar dan we nu kunnen inschatten.

(hsleiden, 2016)

 

Is er in de toekomst vraag naar mensen die met de studie Facility Management zijn afgestudeerd?

De overheid ziet de facilitaire organisatie van de toekomst graag als wat we nu de traditionele facilitaire organisatie noemen. Een centrale overheidsdienst die ondersteunende diensten levert. Een overheidsdienst met veel operationele medewerkers.

Het kabinet geeft aan dat zij deze eigen overheidsdienst weer in het leven roept en maakt een start met het inbesteden van de schoonmaak. De reden: omdat zij denkt hiermee te bereiken dat het ondersteunende personeel dan meer gezien gaat worden als volwaardige collega’s.

(procore, 2016)

Maak jouw eigen website met JouwWeb